529075 - IJsselvliedt
Oldebroek P 604
Oldebroek P 261
Oldebroek S 66
BY IJsselvliedtlaan 1, Wezep

Omschrijving onderdeel 2: PARK- EN TUINAANLEG.

In oorsprong 18de-eeuwse parkaanleg waarvan een groot deel van het lanenpatroon en het sterrenbos in de noordwesthoek van het terrein van getuigen. In het midden van de 19de eeuw lag rond het huis en de tuinmanswoning en in een smalle reep aan de overkant van de weg een landschapspark met waterlopen gebogen padenpatroon en afwisseling van open en gesloten ruimten. Na 1926 is rond het huis een tuin in geometrische vormen naar ontwerp van L.A. Springer gerealiseerd.

De volgende historische elementen zijn van belang:

- de 18de-eeuwse aanleg waarvan het lanenpatroon in noordwestelijke en noordoostelijke richting over de in de jaren dertig van de 19de eeuw verharde Zuiderzeestraatweg heen loopt;

- het 18de-eeuwse sterrenbos in de noordwesthoek van de buitenplaats;

- de in oorsprong 18de-eeuwse ronde kom in een van de lanen die later tot zwembad is ingericht met een beplanting met rododendrons daar omheen. De toegangslaan tot het zwembad was een beukenberceau; sedert de jaren dertig van de 20ste eeuw uitgegroeid;

- het patroon van slingerende lanen en waterlopen dat in het midden van de 19de eeuw over het formele gedeelte is heen gelegd: een wandelbos van gemengd inlands loofhout (beuk en eik) met struiken als hulst en taxus als onderbegroeiin;

- 't Vinkennest aan de overzijde van de weg met de in de tweede helft van de 19de eeuw ontstane wandelpark met slingerpaden, waterpartijen en een in de jaren veertig ingericht arboretum en pinetum;

- de open ruimte ten zuidoosten van 't Vinkennest met duiventil (zie onderdeel 6) als uitzicht op én vanuit het wandelpark;

- de door L.A. Springer ontworpen geometrische tuin bij het huis, bestaande uit vierkante en rechthoekige, met buxus afgeperkte vakken, doorsneden met lanen die elkaar recht dan wel schuin kruisen. In het vak ter hoogte van de oranjerie staat een van metaal gevlochten bloemenkorf.

Waardering

De PARK- EN TUINAANLEG behorend tot de historische buitenplaats IJsselvliedt is van algemeen cultuur-, tuinhistorisch en stedenbouwkundig belang;

- wegens de ouderdom;

- wegens de verschillende (18de-, 19de- en 20ste-eeuwse) lagen in de aanleg;