529075 - IJsselvliedt
Oldebroek P 604
Oldebroek P 585
IJsselvliedtlaan 2, 8091 PN te Wezep

Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSWONING.

Tuinmanswoning gebouwd in 1845. Het huis is links van de ingang van de buitenplaats gelegen. De vrij liggende woning is met de aan de achterzijde aanwezige houten neogotische loggia naar de weg gericht.

Het huis is opgetrokken op nagenoeg vierkante plattegrond onder een iets ingezwenkt, met riet gedekt schilddak met dakkapellen. Gepleisterde gevels met gecementeerde plint. Kelderlicht in de zijgevels. Onder de dakrand een omlopende gestucte lijst met bloktandmotief. Ingangsgevel van drie traveeën breed met symmetrische indeling. Boven de voordeur een afdak dat steunt op kolommen die op muurtjes staan. Vensters met vorktracering in bovenlicht. In het midden van de linkerzijgevel twee halfronde venstertjes met ter weerszijden vensters als naast de ingang. Gevelsteen met: 'De eerste steen gelegd / door Mevr Arnoldina / Johanna Gockinga Wed / Nobel 25 Junij 1845'. Rechterzijgevel met twee stolpramen met paneelluiken en tweeruits bovenlichten. De naar de weg gericht gevel is het rijkst van uitvoering door de aanwezigheid van een houten veranda met gekoppelde in paren opgestelde zuiltjes, spitse bogen, rijk gedecoreerde velden, alles van hout.

Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling bewaard met centrale middengang.

Waardering

De TUINMANSWONING uit 1845 behorend tot de historische buitenplaats IJsselvliedt is van architectonisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de rijk uitgevoerde loggia in neogotische stijl;