529075 - IJsselvliedt
Oldebroek P 264
IJsselvliedtlaan 3, 8091 PN te Wezep

Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS.

Ten zuidwesten van het hoofdgebouw gelegen koetshuis uit het midden van de 19de eeuw. Gebouw op rechthoekige plattegrond onder geknikt schilddak met een kleine uitbouw aan de westkant en een hoger opgetrokken middengedeelte aan de oostkant, beide onder zadeldak. De gevels zijn gepleisterd, staan op een grijs geschilderde plint en zijn versierd met horizontale stuclijsten die overgaan in stuclijsten rond vensters en deuren.

Aan de voorzijde (oostkant) in het midden een grote getoogde inrijdeur, hierboven een rechthoekig venster, wijzerplaat met klok en op de daknok een dakruiter met luidklokje. In de zijgedeelten van deze gevel een rondboogdeur en een klein getoogd venster; liggende vensters in de lijst onder de dakrand. De rechterzijgevel heeft een grote getoogde inrijdeur. Liggend venster onder de dakrand. In het middendeel van de westgevel (achter) twee vensters op de begane grond en een in de geveltop. Aan de rechterkant de toegang tot de stal. In de stal over de volle diepte van het gebouw twee boxen voor het paard en de ezel, afgesloten met een houten beschilderd schot met traliewerk. Houten voederbak. Vloer van klinkers; enkelvoudige balklaag.

Waardering

Het KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats IJsselvliedt is van cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;