Bergharen D 145
Bij Van Balverenlaan 8, 6615 AH te Leur

Omschrijving onderdeel 6: MOESTUINMUUR met HEKPOSTEN.

De moestuin wordt aan oost- en noordzijde afgesloten met een muur met hekposten. Het oostelijke gedeelte is bij de overstroming van 1926 omgevallen en opnieuw opgetrokken als spouwmuur, afgesloten met een rollaag. Hierdoor kon de warmte voor het leifruit beter worden vastgehouden. In het midden van deze muur een spitsboogvormig poortje met houten deur, waardoorheen de mest op de moestuin gekruid kon worden. Het daarmee verbonden noordelijke deel van de muur dateert uit het midden van de 19de eeuw. Bakstenen muur tussen pijlers, afgesloten met een rollaag. In het midden een poort met twee gemetselde hekposten met stenen bal als bekroning.

Waardering

De MOESTUINMUUR met HEKPOSTEN behorend tot de historische buitenplaats Leur, is van cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;