521452 - De Kiefskamp
Vorden G 860
Kiefskampweg 1, 7251 NL te Vorden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7A: BOERDERIJ deel uitmakende van een ensemble van boerderij, schuur, hooiberg en bakoventje en behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp.

De rood bakstenen boerderij op rechthoekige grondslag is van het hallehuistype en bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak met afgewolfde uiteinden. Het hoge middendeel van het dak is rietgedekt, de onderste helft van de dakschilden wordt gedekt door rode pannen. Op het dak diverse schoorstenen en aan beide zijden een tuimelraam; aan de voorzijde een dakkapel. In de westelijke eindgevel meerruits schuifvensters met luiken in twee formaten; links een uit het midden geplaatste toegangsdeur met bovenlicht. In de zijgevels diverse vensters (veelal met luiken) en deuren. In de oostelijke eindgevel centraal een dubbele getoogde inrijdeur in een omlijsting met wit geschilderde sluitstenen, de deur wordt geflankeerd door hoog geplaatste, getoogde stalvensters; links twee en rechts één getoogde staldeur, eveneens in een omlijsting met wit geschilderde sluitstenen. De boerderij dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Waardering

De BOERDERIJ, deeluitmakend van een ensemble van boerderij, schuur, hooiberg en bakoventje behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp is van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde, karakteristieke vormgeving;

- vanwege de bijzondere ornamentele waarde van het ensemble en de fraaie ligging aan de rand van de kamp, waar het als blikvanger in het landschap fungeert voor zowel de bewoners van het hoofdgebouw, die erop uitkijken, als voor de vele voorbij komende wandelaars;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw.