Sprang C 60
Bij Hogevaart 60, 5161 PN te Sprang-Capelle

Omschrijving onderdeel 3:

KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Zuidewijn. Terzijde van het hoofdgebouw met zijn voorgevel naar het zuiden gekeerd staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken 18de-eeuwse stal (zie metselwerk noordgevel), die in de 19de eeuw tot koetshuis is verbouwd waarbij de voorgevel is vernieuwd. Het eenlaagse pand wordt overkapt door een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt wolfdak. De voorgevel heeft een brede klokgevel horizontaal afgedekt door een lijst; centraal in de gevel een segmentvormige, dubbele inrijdeur geflankeerd door een gietijzeren rondboogvenster met roedenverdeling en in de top een rond venster met spaakroeden. De achtergevel heeft een getoogde, dubbele inrijdeur geflankeerd door een stalvenster en een rond topvenster. De deuren zijn geschilderd in de heraldische kleuren van de familie De Roy van Zuidewijn. Bij de entree in de zijgevel staat een 17de-eeuws leeuwtje van Bentheimer zandsteen.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de vormgeving