Sprang C 52
Sprang C 60
Bij Hogevaart 60, 5161 PN te Sprang-Capelle

Omschrijving onderdeel 4:

TUINSIERADEN behorende tot de historische buitenplaats Zuidewijn. In de aanleg bevinden zich verschillende laat 19de-/ vroeg 20ste-eeuwse tuinsieraden gemaakt van mortel:

a. aan weerszijden van de toegangsdeur van het hoofdgebouw staat een ORNAMENT OP SOKKEL, de tapsuitlopende sokkel heeft festoen aan de voorzijde, het ornament bestaat uit een vaas met bloemen;

b. voor het huis staat vier TUINVAZEN OP SOKKELS, de rechthoekige sokkels zijn aan de voorzijde versierd met een grotesk, de tuinvazen hebben knorren en oren;

c. achter het huis op het terras staan drie ORNAMENTEN OP SOKKELS, de eenvoudige geprofileerde rechthoekige sokkels (waarvan één van hardsteen) dragen een fruitmanden;

d. achter het huis in de tuin staat een ZONNEWIJZER OP SOKKEL, een hoge voluutvormige, hardstenen sokkel versierd met een rozet aan alle vier de zijden;

e. aan weerszijden van de toegang tot de boomgaard staat een TUINBEELD voorstellen een kariatide van een putto;

f. in de aanleg achter het huis nabij het eikenbosje staan twee rechthoekige PIJLERS van gepleisterde baksteen waarop een bekroning van een tuinvaas met bloemen en vruchten.

TUINSIERADEN van algemeen belang:

- als karakteristiek en sierend onderdeel van de buitenplaats;