Ommen
Ommen

Omschrijving onderdeel 14: SCHUUR bij dienstwoning met koetshuis behorende tot de buitenplaats Eerde.

Ten noorden van de dienstwoning met koetshuis staat een schuur op rechthoekige plattegrond. Deze is opgetrokken uit rode baksteen en bestaat uit één bouwlaag en een kap, onder een zadeldak met overstek (wolfseind aan de achterzijde), gedekt door gesmoorde pannen. Het gebouw is rondom voorzien van een gemetselde uitspringende plint en waterlijst. Centraal in de voorgevel een dubbele getoogde inrijdeur in een gemetselde omlijsting. Daarboven een hooiluik met straalvormig roedenverdeeld getoogd bovenlicht. In de zijgevels twee identieke vensters, een dubbel draairaam met getoogd bovenlicht voorzien van straalvormige roedenverdeling. Waarschijnlijk zijn de getoogde bovenlichten de oorspronkelijke (stal)vensters en is daar vrij recent een dubbel draairaam onder geplaatst. De achtergevel is blind.

Waardering

De SCHUUR, deeluitmakend van een ensemble van dienstwoning met koetshuis en schuur, behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde, voor de 19de eeuw kenmerkende vormgeving;

- vanwege de ornamentele waarde;