Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529814
Complexnummer: 
529810 - Deelen/Koningsheide en Diogenes
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/54
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
188086 - 449140

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Legeringsbarak, vrijstaand gelegen in een beboste omgeving, in het zuidwestelijk kwadrant van de kruising van Koningsweg en Kemperbergerweg, op het terrein van het voormalig kamp Koningsheide. De daknok is noord-zuid gericht en loopt evenwijdig met de Kemperbergerweg en een rudimentair boslaantje. De barak is een in 1942 als 'Regelbau' tot stand gekomen en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een villaparkachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster ordelijk aan boslaantjes gelegen panden.

Omschrijving

Eenlaagse, relatief grote, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerde, tegenwoordig wit gesausde bakstenen LEGERINGSBARAK op rechthoekige plattegrond, gedekt door een met grauwe gegolfde verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak met overstek en tussen puntgevels, met in de daknok een tweetal bakstenen schoorstenen. De westelijke langsgevel / hoofdgevel is voorzien van een vijftal Vlaamse gevels onder aangekapte zadeldakjes, waarin getoogde vensters onder hanenkam en getoogde ramen en tevens een modern dakraam. Op begane grond een iets verdiept gelegen getoogde toegangsopening met geprofileerde omlijsting in kunststenen blokken en twee bakstenen treden, waarin later ingebrachte dubbele deuren onder bovenlicht. Links en rechts getoogde vensters onder hanenkam, waarin - mogelijk later ingebrachte - getoogde ramen met bovenste tweederde verdeeld en onderste deel niet verdeeld. In de oostelijke langsgevel drie vergelijkbare Vlaamse gevels, maar met in de middelste een mogelijk later ingebrachte toegangsopening en tevens een later toegevoegde metalen spiltrap. Op de begane grond vier maal twee getoogde kleinere vensters, waarin dubbele getoogde ramen. De kopse zuidgevel kraagt links en rechts uit en bevat op begane grond en zolderverdiepingniveau een getoogd venster met dubbele verdeelde ramen en op de begane grond rechts een mogelijk later ingebrachte, recht gesloten toegangsopening met dubbele naar buiten openslaande deuren. De kopse noordgevel spiegelbeeldig vergelijkbaar. Het interieur is belangrijk gewijzigd en bevat thans een paardenstalling met bijbehorend kantoor en beheerderonderkomen, deels op de zolderverdieping. Plafond in beton; vloeren belegd met baksteenklinkers.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de toegepaste traditionalistische bouwtrant, uit voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatige villawijkstructuur en de in bouwkundige detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKemperbergerweg7936816 RWArnhem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMI1368

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401943globaalvervaardiging