Bunnik C 256
Rhijnauwenselaan 18, 3981 HH te Bunnik

Inleiding

Ten noordoosten van het hoofdgebouw gelegen boerderijensemble, bestaande uit een boerderij en zomerhuis. Het ensemble is fraai gelegen op de westelijke oever van de Kromme Rijn, de voorzijde geprojecteerd op de rivier en het aan de overzijde van de rivier gelegen wandelpad. Op de wandelingen over de oostelijke oever van de rivier en de formele laan achter de boerderij vormt het ensemble een markant decoratief-landelijk element. Oorspronkelijk was de hofstede een pachtboerderij van kasteel Rhijnauwen. In 1919 is de boerderij met het kasteel, de gronden en bijbehorende gebouwen in eigendom overgegaan naar de huidige eigenaar, de gemeente Utrecht. De boerderij heeft nog steeds een agrarische functie. Het boerderijensemble dateert uit de 18de eeuw.

Omschrijving

De rood bakstenen BOERDERIJ op rechthoekige grondslag is van het langhuistype en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een riet gedekt zadeldak met afgewolfde uiteinden. In de voorgevel (zuidoost) op de begane grond vier empire vensters, daarboven twee empire vensters in een kleiner formaat. In de zijgevels diverse vensters en deuren, de stalramen zijn omstreeks 1960 vervangen. De achtergevel is in 1949 vernieuwd. De oorspronkelijke plattegrond en indeling zijn nagenoeg gaaf bewaard gebleven. Rechtsvoor (onder het woonhuis) en linksachter (tussen woon- en achterhuis) een kelder, de kelder rechtsvoor krijgt daglicht via twee keldervensters in voor- en zijgevel.

Waardering

De BOERDERIJ, deeluitmakend van een ensemble van boerderij en zomerhuis "Hofstede Rhijnauwen" behorende tot de buitenplaats Rhijnauwen is van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde, karakteristieke vormgeving;

- vanwege de fraaie ligging aan de Kromme Rijn;

- als traditioneel-ornamenteel element in het landschap, dat als zodanig deel uitmaakt van verschillende wandelingen;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) boerderij "Hofstede Rhijnauwen"