Het Hoog Erf

Arnhem
Arnhem

Omschrijving

BOERDERIJ 'Het Hoog Erf' was een van de oude kernen van het landgoed waaruit later Warnsborn is ontstaan. Ter plaatse stond in de 17de eeuw een boerderij. Deze of een latere ging in de Tweede Wereldoorlog verloren, waarna zij in 1947-1948 werd herbouwd onder leiding van het bureau Wederopbouw Boerderijen, district Arnhem, rayon Apeldoorn. Het ontwerp in Delftse Schoolstijl werd geleverd door het Arnhemse architectenbureau Feenstra.

Boerderij van het traditionele hallehuistype op rechthoekige plattegrond, een bouwlaag onder zadeldak met wolfseinden. De dakvlakken zijn met riet belegd en voorzien van gebakken nokvorsten. In de dakvlakken segmentvormige dakkapellen. Kapel met hooiluik in het linker dakvlak. De bakstenen gevels zijn wit geschilderd. De boerderij is in een woon- en bedrijfsgedeelte verdeeld. Symmetrisch ingedeelde voorgevel van drie traveeën breed. Voordeur met bovenlicht en roedevensters met luiken. Op de verdieping drie vensters.

Rechterzijgevel met venster als voor en een ingang naar het woongedeelte. Links van deze ingang een plaquette met herrijzende leeuw boven vlammen met het jaartal 1947. In de zijgevels betonnen stalvensters en ingangen met bovenlichten. Achtergevel met deeldeuren en hooiluik met jaartal 1947.

In het interieur was oorspronkelijk een grubstal voor koeien en jongvee en stalruimte voor paarden en een stier.

Waardering

De BOERDERIJ 'Het Hoog Erf' deeluitmakend van een ensemble van boerderij met zomerhuis behorend tot de historische buitenplaats Warnsborn is van belang:

- als voorbeeld van een traditionele boerderij in Delftse Schoolstijl;

- wegens de situering op de plaats van het oorspronkelijke hoevecomplex Het Hoog Erf, een van de twee historische kernen van Warnsborn;

- wegens de markante situering in de aanleg als ferme ornée.

JaBakenbergseweg2236816 PBArnhem