529868 - Scholencomplex Frankendaal
Rotterdam V 5938
Frankendaal 110, 3075 XS te Rotterdam
Frankendaal 116, 3075 XS te Rotterdam
Frankendaal 70, 3075 XS te Rotterdam
Frankendaal 138, 3075 XS te Rotterdam

Inleiding

SCHOOLGEBOUW, deel uitmakend van het scholencomplex "Frankendaal", in 1930 gebouwd als dubbele school voor Gewoon Lager Onderwijs en gesitueerd in het zuidwestelijk deel van het terrein, parallel aan de Frankendaal. De school ligt in het verlengde van een gelijkvormig schoolgebouw.

N.B. Het schoolgebouw is tegenwoordig door middel van een tussenbouw op de verdieping verbonden met het naastgelegen schoolgebouw.

Omschrijving

Het schoolgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en omvat twee bouwlagen onder een laag, overstekend schilddak met grijze pannen, met daarop vijf hoge gemetselde schoorstenen. De bakstenen gevels zijn witgeverfd boven een basement van rode en gele baksteen. De vensters zijn voorzien van smalle stalen profielen met roedenverdeling. Het gebouw is aan de korte zijden voorzien van lagere uitbouwen. De westelijke uitbouw omvat één bouwlaag en had de functie van hoofdingang voor de school op de begane grond. De oostelijke uitbouw omvat twee bouwlagen en bevat het trappenhuis en de voormalige hoofdingang van de school op de verdieping. De voorgevel heeft op beide bouwlagen 36 rechthoekige vensters, waarbij die op de begane grond voorzien zijn van uitgebouwde, geluidsisolerende kasten van staal, glas en natuursteen. De westelijke zijgevel bevat links van het midden een dubbele deur met links daarvan een klein venster en rechts daarvan een smal en drie bredere vensters. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich vijf smalle hoge vensters. De achtergevel heeft een iets terugliggend middendeel met in het midden op de begane grond een dubbele deur met aan weerszijden dertien vensters en op de verdieping tien hoge, smalle vensters. Aan weerszijden hiervan bevinden zich op beide bouwlagen zeven kleinere vensters. De kap bevat in het midden een driehoekig venster. De oostelijke zijgevel bevat in het midden een dubbele deur met geometrisch siertraliewerk en links hiervan twee kleine vensters en op de verdieping een groter venster. Aan de rechterzijde van de deur bevindt zich op beide bouwlagen een venster. De klaslokalen bevinden zich op beide verdiepingen aan de zijde van de voorgevel. Aan de achterzijde zijn de gang en de toiletruimten gesitueerd. De gangen en de trappenhuizen zijn op de begane grond voorzien van rechthoekige gele tegels, terwijl op de verdieping gebruik is gemaakt van vierkante witte tegels; in beide gevallen afgewerkt met een band van smalle rechthoekige zwarte tegels.

Waardering

Uit 1930-1933 daterend schoolgebouw in zakelijk-expressionistische trant, als beeldbepalend en historisch functioneel onderdeel van het scholencomplex "Frankendaal" van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, typologische, stedenbouwkundige en ensemblewaarde. Tevens van belang binnen het (scholen)oeuvre van architect A. van der Steur, uit de periode dat hij werkzaam was bij de Rotterdamse Dienst Gemeentewerken, Hoofdafdeling III Stadsuitbreiding en Gebouwen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Basisschool