Complexomschrijving

Inleiding

SCHOLENCOMPLEX "Frankendaal" ontworpen door ir. A van der Steur, in 1930-1933 in de stijl van het Zakelijk Expressionisme. Van der Steur was vanaf 1924 werkzaam bij de Rotterdamse Dienst Gemeentewerken, Hoofafdeling III Stadsuitbreiding en gebouwen. Van 1929 tot 1939 was hij chef van deze afdeling. In deze periode werd een groot aantal nieuwe schoolgebouwen gebouwd in Rotterdam, die door hun karakteristieke architectuur en het complexmatige karakter vaak een opvallende positie innemen in de stad. Het scholencomplex "Frankendaal" ligt in het zuidoostelijke deel van het tuindorp Vreewijk op een wigvormig terrein. De gebouwen zijn zodanig gesitueerd dat aan de achterzijde een gemeenschappelijk open terrein is ontstaan, dat oorspronkelijk was voorzien van een geometrische sierbestrating. Rondom de gebouwen liggen smalle grasvelden. Zuidwestelijk van de bewaarschool ligt een groter, driehoekig grasveld. Het complex bestaat uit 7 onderdelen: een SCHOOLGEBOUW (1) oorspronkelijk gebouwd als bewaarschool, twee SCHOOLGEBOUWEN (2, 3) voor Gewoon Lager Onderwijs, een GYMNASTIEKGEBOUW (4) en drie OPSLAGGEBOUWTJES (5, 6, 7).

Omschrijving

De gebouwen van het scholencomplex, waarvan er twee in elkaars verlengde liggen en twee op de hoeken van het terrein zijn gesitueerd, worden met name gekenmerkt door lage overstekende schilddaken met grijze pannen en dwarsgeplaatste hoge schoorstenen met ezelsruggen. Het ruime dakoverstek is aan de onderzijde voorzien van een houten cassettenbetimmering. De gevels zijn opgetrokken in witgeverfde baksteen boven een basement van rode en gele baksteen (respectievelijk paarse vlakke klinkers en Friese gele vlakke klinkers). De vensters, met bovenlichten, zijn voorzien van smalle stalen profielen met roedenverdeling.

Waardering

Uit 1930-1933 daterend scholencomplex "Frankendaal" in zakelijk-expressionistische trant, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, typologische, stedenbouwkundige en ensemblewaarde. Tevens van belang binnen het (scholen)oeuvre van architect A. van der Steur, uit de periode dat hij werkzaam was bij de Rotterdamse Dienst Gemeentewerken, Hoofdafdeling III Stadsuitbreiding en Gebouwen.