Otterlo I 117
Delenseweg 8, 7352 TB te Hoenderloo

Tuinaanleg onderdeel 2

Omschrijving

De TUINAANLEG (2) bestaat uit een kunstmatig, door bakstenen keermuren omgeven rechthoekig plateau, waarop centraal in oostwest-richting gelegen het woonhuis. Met uitzondering van de natuurlijke glooiing in de noordoost hoek staan op de hoeken van het plateau vierkante bakstenen pijlers. Rondom het woonhuis is sprake van een rechtlijnig padenstelsel, geschoren hagen, een taxushaag waarin het Hubertuskruis (symbool van park de Hoge Veluwe) is uitgespaard en een cirkelvormige vijveraanleg met baksteenrand. Aan de noord-, zuid- en westzijde van het plateau bevindt zich een bakstenen steektrap van zes treden met leuningen ter breedte van twee baksteen strekken. Vanaf de hoofdentree van het woonhuis, in de zuidgevel, loopt een belangrijke zichtas richting de heide van het Deelense Zand. De benedentuin rondom het plateau is een bostuin. Uitgezonderd het pad van de garage naar het tuinhek is daar geen sprake van een geometrische aanleg. De vrij abrupte overgang tussen de geometrische aanleg op het plateau direct rondom het woonhuis, en de natuurlijke bosomgeving, is karakteristiek voor de Nieuw Architectonische tuinstijl.

Waardering

TUINAANLEG in Nieuw Architectonische tuinstijl, deel uitmakend van complex "De Roek" dat in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken werd aangelegd. De ontwerper is niet bekend.

- Van architectuur- en tuinhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van de in deze tijd ontstane Nieuw Architectonische tuinstijl. Kenmerkend voor deze stijl is de vrij abrupte overgang tussen de geometrische aanleg op het plateau direct rondom het woonhuis en de natuurlijke bosomgeving van de benedentuin. Op het plateau zijn enkele geometrische elementen aanwezig, waarvan de geschoren taxushaag met uitsparing in de vorm van het Hubertuskruis (symbool van de Hoge Veluwe) een bijzonder element vormt. Tevens is er een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting de heide van het Deelense Zand.

- Van stedenbouwkundige waarde als drager van de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen van het complex `De Roek' gelegen op het landgoed De Hoge Veluwe.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex "De Roek" gebouwd in 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe en waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen