Otterlo I 117
Delenseweg 8, 7352 TB te Hoenderloo

Garage onderdeel 3

Omschrijving

In de benedentuin van het huis " De Roek", tegen het bos aan de zuidwestzijde van het perceel, bevindt zich de vrijstaande GARAGE (3). Van de garage leidt een pad naar het tuinhek (complexonderdeel 4) aan de zuidoostzijde. Dit pad kruist halverwege de belangrijke zichtas tussen de hoofdentree en de heide van het Ginkelse Zand. De garage is met de nok evenwijdig aan het woonhuis gebouwd, heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en opgetrokken in bruingele baksteen in Noords verband. De afgewolfde rieten kap heeft gesmoorde nokvorsten. In de kopse westgevel bevindt zich een dubbele opgeklampte deur, voorzien van bewerkte gehengen en overkragende bovendorpels met rollaag. In de zijgevels twee dubbele bovenlichten met uitkragende boven- en onderdorpels en rollagen.

Waardering

GARAGE horend bij het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers te Barel-Ginneken waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER gemaakt voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaarde garage horend bij en in dezelfde materialen en detaillering uitgevoerd als het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl, waarschijnlijk naar ontwerp van de landelijk bekende architect A.J. KROPHOLLER.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de garage met de andere onderdelen van het complex `De Roek' gelegen op het landgoed De Hoge Veluwe omsloten door een tuinaanleg in Nieuwe architectonische tuinstijl met een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting Deelense Zand.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een garage als onderdeel van het complex `De Roek' gebouwd 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Garage(L)