Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529927
Complexnummer
529924 - De Roek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82898/157
Kadastrale aanduiding
Otterlo I 117
Delenseweg 8, 7352 TB te Hoenderloo

Omschrijving

Tuinhek onderdeel 4

Omschrijving

In de benedentuin van het huis " De Roek", aan de zuidoostzijde van het perceel, bevindt zich het TUINHEK (4), dat als ontsluiting van het gehele perceel fungeert. Van het hek leidt een pad naar de garage (complexonderdeel 3) aan de zuidwestzijde. Dit pad kruist halverwege de belangrijke zichtas tussen de hoofdentree en de heide van het Ginkelse Zand. Het tuinhek bestaat uit twee vierkante bakstenen pijlers van bruingele baksteen in Vlaams verband met daartussen twee naar binnen draaiende houten vleugels. De vleugels zijn langwerpig van vorm met een geometrische patroon van opgewerkte verticale latten in de onderzijde en een blokmotief in de bovenste helft.

Waardering

TUINHEK horend bij het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers te Barel-Ginneken waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER gemaakt voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard tuinhek horend bij en in de zelfde materialen uitgevoerd als het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl dat waarschijnlijk naar ontwerp van de landelijk bekende architect A.J. KROPHOLLER werd uitgevoerd.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het tuinhek met de andere onderdelen van het complex `De Roek' gelegen op het landgoed De Hoge Veluwe omsloten door een tuinaanleg in Nieuwe architectonische tuinstijl met een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting Deelense Zand.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinhek als onderdeel van het complex `De Roek' gebouwd 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529924. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden