Margraten T 451
Dorpsstraat 4, 6261 NJ te Mheer
Dorpsstraat 8 A, 6261 NJ te Mheer
Dorpsstraat 10 A, 6261 NJ te Mheer
Dorpsstraat 10, 6261 NJ te Mheer

Omschrijving onderdeel 2: BOUWHOEVE en VOORPLEIN.

Bouwhoeve bij kasteel Mheer, gelegen langs de oost-, west-, en zuidzijde van het voorplein, daterend uit de 17de eeuw. De drie vleugels van de bouwhoeve zijn tot een U-vorm met elkaar verbonden, maar staan op enige afstand van het kasteel. Tegen de noordoostgevel en op de zuidoosthoek staat een toren. De toegang tot het voorplein bevindt zich in de oostelijke vleugel. De rondbogige toegang wordt geaccentueerd door een rijke topgevel opbouw in Maaslands krulwerk. Aan de pleinzijde is deze top eenvoudiger van uitvoering. De toegangsweg vindt zijn vervolg over het voorplein naar een tweede, eenvoudige rondboogpoort in de tegenoverliggende westelijke vleugel. De onderverdieping/kelder van de bouwhoeve is in natuursteen opgetrokken. Deze vertoont zich het meest aan de buitenzijde. De buitenzijde wordt gekenmerkt door grote hoogte verschillen. Het opgaande metselwerk aan de buitenzijde is nagenoeg gesloten met slechts enkele vensters en schietgaten.

De binnenzijde van de bouwhoeve laat een regelmatiger beeld zien van tot twee bouwlagen in baksteen opgetrokken gevels met met leien gedekte schilddaken waarin kleine daklichten. De gevelindeling is min of meer regelmatig en vertoont op de begane grond een afwisseling van vensters en rondbogige toegangs- en staldeuren en een reeks grotere en kleinere vensters op de verdieping. De omlijsting van vensters en deurpartijen is van natuursteen.

De poortdoorgang in de oostvleugel is aan de veldzijde het rijkst uitgevoerd. De poortboog is bekleed met natuursteen met een bossering. Daarboven is een verdieping met een monumentale geveltop uitgemetseld. Natuursteen is hier o.a. toegepast als speklagen, langs de randen en voor het krulwerk. Voorts gevelstenen o.a. één uit 1612 met het wapen van Winand van Imstenraedt en zijn echtgenote Mechteld van den Bongart. De uitvoering van de poortdoorgang en de geveltop is aan de pleinzijde iets eenvoudiger.

De noordoostgevel van de oostvleugel van de bouwhoeve is niet recht zoals aan de tegenoverliggende zijde, maar onder een zeer scherpe hoek gebouwd. Aan de pleinzijde staat een traptoren. Evenals de poort wordt ook deze gevel bekroond door rolwerk in Maaslandse stijl met accenten in natuursteenwerk.

De vleugels van de bouwhoeve omsluiten een ruim voorplein; dit is deels bestraat deels van leem. Het plein wordt doorsneden door de verbindingsweg tussen oprijlaan en de laan naar de landerijen. Aan de zuidzijde ligt de mestkuil met aansluitend daaraan een gazon met in vormsnoei gebrachte taxusbomen op de hoeken.

De BOUWHOEVE en het VOORPLEIN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het kasteel;