Margraten T 451
Bij Dorpsstraat 6, 6261 NJ te Mheer

Omschrijving onderdeel 3: TWEE TOEGANGSBRUGGEN.

Twee natuurstenen TOEGANGSBRUGGEN bij Kasteel Mheer. Eén gelegen over een droge gracht (een voormalige weg) aan de oostzijde als toegang tot de poort in de oostelijke vleugel van het bouwhuis.

De ander ligt eveneens over een droge gracht aan de noordzijde van het voorplein en geeft toegang tot het hoofdhuis. Beide bruggen zijn in de periode 1917-1924 naar ontwerp van J. Buchkremer gebouwd. De bruggen zijn als bestrate boogbruggen uitgevoerd met een natuurstenen borstwering aan weerszijden. Bij de grootste brug is deze borstwering aan beide zijden voorzien van tweemaal een halfronde uitbouw waarbinnen banken zijn aangebracht.

Waardering

De twee TOEGANGSBRUGGEN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang als functioneel onderdeel van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brug(L)