Margraten T 451
Bij Dorpsstraat 6, 6261 NJ te Mheer

Omschrijving onderdeel 5: TWEE IJZEREN HEKKEN.

Binnen de historische parkaanleg van kasteel Mheer bevinden zich twee 19de-eeuwse ijzeren hekken van eenzelfde opzet en afwerking. Eén (5A) is geplaatst aan het einde van de poortweg ter afsluiting van het weiland aldaar. De ander (5B) aan het einde van de lange middenlaan. Ieder hek bestaat uit een ronde hekpijler bekroond met een boogvorm met omgekrulde uiteinden en vertakkingen. In de velden van de boogvorm de wapens van de familie De Loë. De hekpijlers zijn gemaakt van 18de-eeuwse kanonnenbuizen. Tussen de pijlers draaien de hekvleugels met spijlen en een pijlpuntbekroning. De hekken zijn geschilderd in een zwart-wit bandenpatroon.

Waardering

De twee IJZEREN HEKKEN in de parkaanleg van kasteel Mheer zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege hun functionele en decoratieve betekenis voor de buitenplaats.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek