Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529944
Complexnummer
529937 - Mheer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82669/157
Kadastrale aanduiding
Mheer B 2733
Bij Dorpsstraat 6, 6261 NJ te Mheer

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7: GRAFKAPEL.

Naast de kerk aan de oostzijde van het park op het kerkhof gesitueerde in 1864-1865 door Charles Weber ontworpen kapel in neogotische stijl, opgetrokken op kruisvormige grondslag en overkapt door met koperen leien gedekte zadeldaken in kruispatroon. Het dak wordt bekroond door een achtzijdige mergelstenen sokkel waarop kruis. Oorspronkelijk was de sokkel door acht uit de viering ontspringende luchtbogen omgeven. De in mergel opgetrokken kapel heeft een entree aan de zuid (kerk-)zijde en aan de west(kasteel-)zijde. Beide bestaan uit een spitsboogvormige mergelstenen geprofileerde omlijsting waarbinnen een dubbele houten toegangsdeur afgesloten door mergelstenen latei waarboven een bovenlicht in glas-in-lood, met een patroon van vier vierpasvensters met een rond venster ertussen en in het midden. De naar het kasteel gerichte entree vertoont boven de deur een mergelstenen ronde wapenplaquette met de twee wapens van de familie De Loë- Wolff Metternich. De entree aan de kerkzijde wordt voorafgegaan door een natuurstenen bordestrap van twee treden. De overige twee gevels zijn blind uitgevoerd met uitzondering van een venster in beide gevels als voornoemd bovenlicht. De gevels worden afgesloten door overhoeks geplaatste steunberen, waarvan de steunberen aan weerszijden van de twee ingangen hoger zijn opgetrokken dan de overige steunberen. Deze hogere steunberen werden oorspronkelijk door pinakels bekroond. De kapel werd in opdracht van Otto Napoleon H.M. Baron de Loë Imstenraedt gebouwd als rustplaats voor zijn in 1864 overleden tweede echtgenote Johanna Gravin Wolff Metternich zu Gracht. Het verlof tot inzegening van de kapel vond plaats op 15 december 1865. In het park werd een doorzicht uitgespaard tussen kasteel en kapel, zoals tot op heden is te zien.

Waardering

De GRAFKAPEL bij kasteel Mheer is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de functionele en beeldbepalende betekenis in het complex;

- als gaaf bewaard voorbeeld van een neogotisch mausoleum uit omstreeks 1865 van een adellijke familie van een Limburgse buitenplaats;

- vanwege de visuele relatie met kasteel en park.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529937. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1864
1865
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver