529966 - Boerderijcomplex Beetsterzwaag
Beetsterzwaag G 118
Bij Kerkepad West 2, 9244 GD te Beetsterzwaag

Omschrijving onderdeel 2.

Laatnegentiende-eeuws BAKHUISJE, circa 2 meter ten westen van de boerderijromp gelegen. Het huisje is opgetrokken in baksteen in halfsteensverband; het zadeldak is gedekt met riet, afgedekt met rode vorstpannen en is aan de zijkanten afgezet met eenvoudige windveren. Het dak wordt aan de zuidrand bekroond door een eenvoudig gesneden makelaar en aan de noordzijde een schoorsteen. Al het muurwerk, behalve de schoorsteentop is wit gesausd. In de oostgevel een toegangsdeur.

Het BAKHUISJE is van algemeen belang, en beschermingswaardig:

- op basis van de zeer hoge ensemblewaarde in betrekking tot de boerderij en wagenschuur;

- in cultuurhistorisch opzicht, als onderdeel van het boerenwonen en -werken, in het bijzonder de ondersteunende waarde in relatie tot het unieke historische stalinterieur van het keuterboerderijtje;

- in landschappelijk en typologisch opzicht als onderdeel van een zeldzaam gaaf bewaard gebleven kop-rompboerderij van de Friese zuidoosthoek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)