Omschrijving van het complex

Complex van KOP-ROMPBOERDERIJTJE, BAKHUISJE en WAGENSCHUUR. Kerkepad West 2 is een voormalige keuterboerderij, gelegen aan een oude verbindingsroute tussen de kerken van Olterterp, Beetsterzwaag en Oud-Beets. De boerderij ligt op een lichte verhoging op een smal diep perceel ten westen van de dorpskern van Beetsterzwaag. Kerkepad West 2 maakt evenals rijksmonument Kerkepad West 1 tegenwoordig deel uit van landgoed 'De Menthenberg'.

Op het erf staan ten westen van de boerderij een bakhuisje en ten noorden van de boerderij een wagenschuur, beide laatnegentiende-eeuws.

Waardering van het complex

Het complex van KOP-ROMPBOERDERIJTJE, BAKHUISJE en WAGENSCHUUR is van nationaal belang, cultuurhistorisch en bouwhistorisch belang en is beschermingswaardig op basis van:

- de uitzonderlijke gaafheid van het stalinterieur, welke een zeer grote bedrijfscultuurhistorische en interieurhistorische waarde vertegenwoordigt;

- de typologische en bouwkundige gaafheid en zeldzaamheid van de boerderij;

- de interieurhistorische waarde van de voorkamer met bijvoorbeeld de uit de bouwtijd daterende schouwpartij met geprofileerde omgaande lijst en betegeling;

- de ouderdom van de boerderij (circa 1733);

- de zeer hoge ensemblewaarde van de boerderij met de erfinrichting, -bakhuisje en rijtuigschuur-, gelegen op een lichte verhoging op een smal perceel in een half open beschermd landschap;

- de historische landschappelijke ligging langs een oude verbindingsroute tussen de kerken in Olterterp, Beetsterzwaag en Oud-Beets.