529966 - Boerderijcomplex Beetsterzwaag
Beetsterzwaag G 118
Bij Kerkepad West 2, 9244 GD te Beetsterzwaag

Omschrijving onderdeel 3.

Laatnegentiende-eeuwse WAGENSCHUUR, gelegen ten noordwesten van de boerderijromp, op de grens van de perceelsverhoging. De schuur is oost-west georiënteerd en is opgetrokken in halfsteens verband. Het schilddak is gedekt met rode pannen. In de zuidgevel twee segmentboogvormige gietijzeren negenruits vensters en een schuurdeur; in de zuidgevel een dubbele wagendeur.

Aan de schuur zijn enkele houten aanbouwen gebouwd en deze doen afbreuk aan de monumentale waarden van het boerderijensemble. De aanbouwen zijn tot stand gekomen nadat de boerderij uit functie is geraakt.

De WAGENSCHUUR is van algemeen belang, en beschermingswaardig:

- op basis van de zeer hoge ensemblewaarde in betrekking tot de boerderij en het bakhuisje;

- in cultuurhistorisch opzicht, als onderdeel van het boerenwonen en -werken, in het bijzonder de ondersteunende waarde in relatie tot het unieke historische stalinterieur van het keuterboerderijtje;

- in landschappelijk en typologisch opzicht als onderdeel van een zeldzaam gaaf bewaard gebleven kop-rompboerderij van de Friese zuidoosthoek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)