Bergen Limburg R 1274
Bergen Limburg R 1276
Bergen Limburg R 1095
Bergen Limburg R 536
Bergen Limburg R 683
Afferden L, BY Bleijenbeek 10

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot het complex historische buitenplaats Bleijenbeek. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur bestaat uit het omgrachte, rechthoekige kasteelterrein gelegen op een lange as van symmetrie. De meer dan een kilometer lange as, beplant met laanbomen (eiken), liep naar het zuiden richting 't Meer en naar het noorden richting de heidegronden. De gehele buitengracht wordt omringd door een laan. De hoofdtoegang vanaf de weg Bleijenbeek liep langs de oostzijde van de gracht naar de toegangsbrug aan de zuidzijde. De stenen brug ligt iets naast (ten oosten) van de symmetrie-as. Evenwijdig aan de laan aan de zuidzijde, voor het kasteel langs, loopt een deel van de laan die de aan weerszijden van het complex gelegen en in de 20ste eeuw herbouwde boerderijen Bleijenbeek en Aldenhof met elkaar verbindt.

Het kasteelterrein heeft een besloten karakter door de laanbeplanting langs de buitenzijde van de gracht en de sierbeplanting langs de binnenzijde. Aan de binnenzijde, westkant, staat een uitgegroeide beukenhaag, onderbroken door een groep linden en voortgezet met taxus. Aan de noordzijde van het terrein bevindt zich een bijzondere uitgegroeide loofgang van haagbeuk. Aan de oostzijde onder andere een uitgegroeide taxushaag en een groep linden (iets noordelijker dan de groep aan de westzijde). Verder naar binnen, langs de noordzijde van de gedempte binnengracht, bevindt zich eveneens een uitgegroeide taxushaag met korte stukken doorgezet aan west- en oostzijde. Op de noordwestelijke hoek staat een grote mammoetboom (Sequoiadendron). De restanten van een rechthoekig bakstenen gebouwtje ten zuidoosten van de boom zijn niet de overblijfselen van de veelhoekige theekoepel. Resten van gebouwen en sporen van de overige indeling van het terrein zijn mogelijk bewaard maar overwoekerd.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de voormalige buitenplaats Bleijenbeek van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke waarde in relatie met de andere onderdelen van de vormalige buitenplaats;

- vanwege de bijzondere lineaire beplantingselementen binnen de omgrachting;

- als voorbeeld van een gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur bestaande uit grachtenen lanen.