BY Haereweg 12, Olst

Omschrijving onderdeel 5:

PARKRUÏNE ALS FOLLY uit omstreeks 1870. De folly werd opgetrokken in opdracht van Pierre Gustave Voûte, die de buitenplaats in 1868 in eigendom verwierf. Even ten zuidoosten van het huis en pal ten oosten van het ensemble van boerderij, muur en stenen schuur in rode baksteen opgetrokken pseudo Middeleeuwse ronde deels verruïneerde toren, naar boven licht taps toelopend. De toren is onderkelderd en heeft aan de oostzijde een aanbouw van een kleinere rechthoekige toren met halfronde poortdoorgang. Deze rechthoekige toren wordt door een mezekouw afgesloten. Tegen laatstgenoemde toren is de aanzet van een grote boog gebouwd. De folly werd opgetrokken om de associatieve kwaliteit van het park in landschapsstijl te verhogen en om de verbeelding van de wandelaar te prikkelen.

Waardering De PARKRUÏNE ALS FOLLY behorende bij de historische buitenplaats De Haere is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de zeer hoge ensemblewaarde;

- vanwege de zeer hoge zeldzaamheidswaarde;