Haereweg 2, 8121 PJ te Olst

Omschrijving onderdeel 6:

RENTMEESTERSWONING. Aan de IJsseldijk staand chaletachtig huis, daterend van kort na het midden van de 19de eeuw, gebouwd als rentmeesterswoning behorende bij De Haere. Wellicht betreft het pand de verbouwing van een ouder pand: op het Kadastraal Minuutplan uit 1822 staat op dezelfde plek het grondplan van een woning aangegeven. Het pand is op rechthoekige grondslag in het verlengde van de dijkas tegen de dijk opgetrokken en wordt overkapt door een flauw zadeldak met overstek. De muren zijn gepleisterd en vertonen en bakstenen hoekkettingen. In de naar de dijk gekeerde gevel op de verdieping een ingebouwde, flauw getoogde loggia met gebosseerde bakstenen pilasters, waarop de imposten die de boog dragen. Houten balusterhek als afsluiting van de loggia. Het huis wordt gedekt door een overstekend zadeldak. In de korte noordgevel beganegronds een dubbel openslaand meerrruitsvenster met ornamenteel lijstwerk. Op het snijpunt van de roeden van dit venster een kleine ruitvormige uitsparing waarin een rood venster. Op de verdieping een groot 4-ruitsvenster met aan weerszijden een klein 4-ruitsvenster, eveneens omgeven door lijstwerk. Aan de lange dijkzijde beganegronds twee meerruits vensters, op de verdieping voornoemde loggia. In de terugliggende gevel in de loggia twee 4-ruitsvensters. In de zuidgevel beganegronds een groot meerruits schuifvenster met roedenverdeling als van het venster in de noordgevel. Op de verdieping een dubbel openslaand 6-ruitsvenster.

Waardering De RENTMEESTERSWONING behorende bij de historische buitenplaats De Haere is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de hoge ensemblewaarde;

- als historisch functioneel onderdeel van de historische buitenplaats De Haere;