Langbroek B 1595
Bij Langbroekerdijk A 121, 3947 BG te Langbroek

Beschrijving onderdeel 5: Kas

Inleiding

Deze KAS dateert van omstreeks 1930 -1935 en is oorspronkelijk gebouwd op een kwekerij in Den Dungen (Noord-Brabant). Op deze plek kon de kas niet behouden blijven. In 2002 is de kas gedemonteerd en in 2006 herplaatst op zijn huidige locatie. Hierdoor is hij onderdeel gaan uitmaken van het complex historische buitenplaats Hindersteyn, meer in het bijzonder van het moestuinensemble alhier. De kas is gelegen in de oorspronkelijke moestuin ten westen van het kasteel, in de nabijheid van een Westlandse druivenserre en een tablettenkas uit 1845, allebei herplaatst in respectievelijk 1992 en 2001

Oorspronkelijk behoorde er tevens een bakstenen schoorsteen bij de kas. Deze is niet mee overgekomen.

Omschrijving

Langwerpige, op rechthoekige grondslag (circa 16 bij 5,5 m) gebouwde, glazen kas op een voet van in kruisverband gemetselde machinale baksteen. Bij de herbouw zijn nieuwe fabrieksbakstenen gebruikt in dezelfde kleur als de oorspronkelijke. De kas is opgebouwd uit een constructie van naar boven ingezwenkte ijzeren spanten waarin de glazen ruiten (39 x 52cm) schubsgewijs zijn gelegd. De onderste vier per rij bestaan uit gebogen glasplaten die de gebogen roeden volgen. De glasplaten worden door middel van gebogen geprofileerde ijzeren roeden bijeengehouden. Deze roeden zijn van voor 1930 en mogelijk afkomstig van een gesloopte kas uit 4de kwart 19de eeuw uit België waar deze vorm meer algemeen is dan in Nederland. Tegen de nok geplaatste, rechthoekige handbediende luchtramen zorgen voor de luchtcirculatie. Het stookhok met 19de eeuwse toegangsdeuren en de openslaande deuren in de westgevel zijn toegevoegd en niet oorspronkelijk.

De KAS is van algemeen belang vanwege

- Cultuurhistorische waarde vanwege zijn oorspronkelijke relatie met de ontwikkeling van de tuinbouw in Noord-Brabant

- Architectuurhistorische waarde vanwege de plaats die de ijzer- en glasconstructies innemen in de geschiedenis van de bouwtechniek

- Ensemble waarde alhoewel niet oorspronkelijk op de buitenplaats Hindersteyn wel passend en karakteristiek voor nutstuin bebouwing op buitenplaatsen en als zodanig in ruimtelijk functionele samenhang met de overige onderdelen

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Kas(L)