Margraten E 229
Bij Gasthuis 55, 6268 NN te Bemelen

Omschrijving

HEKPIJLERS AAN NOORDZIJDE MET MUUR (onderdeel 5). Tegenover de hekpijlers aan de zuidzijde van het park aan de noordzijde van het park gelegen hekpijlers, opgetrokken in baksteen, met kroonlijst, geprofileerde afdekplaat en vaasvormig bovenstuk in mergel. De vaasvormige bovenstukken zijn meer uitgewerkt dan die van de pijlers aan de zuidzijde van het park. Het hek is door middel van een haaks omgaande bakstenen muur met afdekplaat in mergel aangesloten bij het koetshuis. Hek en muur dateren uit de laatste kwart van de achttiende eeuw. Carel Hesselt van Dinter omschrijft deze in zijn overzicht van bouwwerken.

Waardering

De HEKPIJLERS AAN NOORDZIJDE MET MUUR van de historische buitenplaats 't Gasthuis zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;

- de gaafheid;