't Gasthuis

Eijsden-Margraten
Bemelen

PAVILJOEN (onderdeel 10). Aan de achterzijde van het huis, in de oksel tussen het huis en de terugspringende gevel van het koetshuis is een in mergel opgetrokken paviljoen gebouwd. Het staat op rechthoekige grondslag en is gebouwd in classicistische stijl. Aan de parkzijde heeft het een ingang in de vorm van een rondboog. De voorgevel van de door een kroonlijst afgesloten gevels wordt door vier vaasvormige ornamentstukken afgesloten. Het paviljoen werd waarschijnlijk opgetrokken in de tijd van de parkaanleg in landschapsstijl (omstreeks 1800) of wellicht eerder, in of na de bouwtijd van het huis (1740-1756).

Waardering

Het PAVILJOEN van de historische buitenplaats 't Gasthuis is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;

- het type;