Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
531174
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190222 - 449660

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 47 ligt vrijstaand langs de zuidzijde van de noordelijkste van oost naar west lopende weg op Groot-Heidekamp en aan de noordzijde van een ruime opstel- en wasplaats voor materieel, op enige afstand ten noordoosten van nummer 44 en met de daknok haaks daarop, evenwijdig aan genoemde noordelijkste weg. Gebouw 47 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen garage met vier dubbele garageboxen ten behoeve van de Fahrbereitschaft, is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945, op mesoniveau van een complex van - op enige afstand van de in lineair en brinkdorpachtig verband geplaatste verblijfsgebouwen - in een rechthoekig geometrisch verband geplaatste gelijksoortige gebouwen, en op microniveau van een complex van naar functie en vorm onderling verwante functionele panden. De garage is tegenwoordig in gebruik in een vergelijkbare garagefunctie en als opslaggebouw.

Omschrijving

Eenlaagse, bakstenen GARAGE in schoon metselwerk uitgevoerd op langgerekte, rechthoekige plattegrond en gedekt door een zadeldak met overwegend grauwe opnieuw verbeterde Hollandse tussen puntgevels. Het dakschild is boven de beide middelste traveeën ten dele opgelicht ten behoeve van een hogere inrijopening. De van de opstelplaats afgekeerde noordelijke langs- of voorgevel is door vijf bakstenen muurdammen of penanten in vier dubbele traveeën van gelijke breedte verdeeld. De traveeën zijn elk gesloten met twee gevelhoge, zwaar uitgevoerde, verticaal beplankte, houten hangende roldeuren - de vier middelste iets hoger uitgevoerd dan de overige. In elk van de deuren twee relatief kleine door roeden in vieren verdeelde vensters en in de rechter roldeur een rinketdeur. De naar het opstelterrein gerichte zuidelijke achtergevel bevat, benevens een zevental later ingebrachte vensteropeningen onder betonnen latei, geheel links in een later aanbouwtje een bouwspoor van een dichtgezette van oorsprong ronde en met rollaag uitgevoerde ventilatieopening. De blinde kopse gevels zijn voorzien van groene windveren; aan de voor- en achtergevel mastgoten. Het interieur wordt gevormd door afzonderlijke dubbele stallingruimten, met daarboven een houten kapconstructie op basis van spanten en sporen.

Motivering

GARAGE van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege:

- architectuurhistorische waarde door de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant en de voor de bouwtijd kenmerkende uitvoering en detaillering,

- krijgs- en cultuurhistorische waarde als garage in een garagecluster in het legerkamp Groot Heidekamp ten behoeve van de "Fahrbereitschaft",

- stedenbouwkundige en ensemblewaarde door de inbedding in een op rechthoekige grondslag gevormde cluster van garages met voertuigopstelplaatsen, door de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en door de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging