Bij St Claralaan 1, 5654 AS te Eindhoven

Inleiding

Het KLOOSTERTERREIN met GRACHT maakt onderdeel uit van het in 1950- 1953 naar ontwerp van C.H. de Bever ontstane complex Clarissenklooster Rapelenburg te Eindhoven. Het terrein is gelegen aan de rivier de Dommel in het park van het voormalige landgoed Rapelenburg, ter plaatse van het voormalige huis, karpervijver en moestuin. Het kloostercomplex is vanaf de St. Claralaan te bereiken via een brug over de gracht en de eenvoudige poort in de ommuring. Thans is de binnentuin in gebruik als begraafplaats. In het zuidwestelijk deel van de tuin, naast de sacristie, bevindt zich een niet monumentale houten carport. Achter het klooster is later een betonnen schuur gerealiseerd.

Omschrijving

Het klooster is gelegen op een omgracht KLOOSTERTERREIN. Het kloostergebouw is voorzien van een binnentuin en een tuin rondom het kloostergebouw en binnen de ommuring. De GRACHT is gegraven ten behoeve van het klooster en de zusters die in strenge afzondering leefden. Daarbij is waarschijnlijk gebruik gemaakt van de reeds hier gelegen langwerpige karpervijver. De gracht loopt aan drie zijden strak tegen de ommuring. Aan de achterzijde van het klooster sluit de slotgracht aan op de rivier de Dommel. De binnentuin is eenvoudig van opzet met grasperken en een grintpad dat aansluit op de twee ingangen naar de binnentuin. In het midden van het grintpad is een carré van grint aangebracht. De tuin rondom het kloostergebouw is grotendeels voorzien van gazons met bomen waaronder veel altijd groene coniferen, en bloemperken doorsneden door grintpaden. Aan de zuidoost zijde van het hoofdgebouw is een moestuin met perken voor snijbloemen en groenten en fruitbomen te vinden. Her en der zijn in de tuin betonnen palen te vinden, die onder andere gebruikt werden voor het ophangen van netten ter bescherming van de gewassen. Ook zijn er enkele betonnen bakken ten behoeve van de moestuin. Achter in de tuin staat een stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus en een stenen beeld van Jozef met de jonge Jezus. De tuin aan de voorzijde van het kloostergebouw is bestraat met klinkers.

Waardering

Het KLOOSTERTERREIN met GRACHT is van algemeen belang vanwege - de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als uitdrukking van de wijze waarop de architectuur de leefwijze van de Clarissen weerspiegelt;

- de ensemblewaarde met betrekking tot de functionele en visuele relatie tussen het klooster, de ommuring, de brug en de slotgracht;

- de grote mate van herkenbaarheid.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Kloosterhof Kloostertuin