Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531181
Complexnummer
531179 - Rapelenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82755/103
Kadastrale aanduiding
Gestel C 1478
Bij St Claralaan 1, 5654 AS te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

De OMMURING met POORT en BRUG rondom het Clarissenklooster en de kloostertuin maakt onderdeel uit van het in 1950 - 1953 naar ontwerp van C.H. de Bever ontstane complex Clarissenklooster Rapelenburg dat gelegen is aan de rivier de Dommel in het park van het voormalige landgoed Rapelenburg te Eindhoven. Het complex is vanaf de St. Claralaan te bereiken via de brug over de gracht en de eenvoudige poort in de ommuring. De ommuring en de slotgracht zijn thans gedeeltelijk overgroeid met planten.

Omschrijving

De hoge bakstenen muur rondom het klooster en de tuin heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond en is sober en doelmatig van karakter. De MUUR is aan zowel de binnen- als buitenzijde voorzien van kleine steunberen. De bovenzijde is gedekt met een ezelsrug. Twee muurgedeelten staan haaks op de omringende muur en sluiten ter plaatse van de sacristie rechts en de zijvleugel links aan op het kloostergebouw. Daarmee wordt het grootste deel van de tuin afgesloten van de voortuin en daarmee toegankelijk voor de slotzusters. De BOOGBRUG die naar de poort in de ommuring leidt, is van baksteen en heeft aan weerszijden lage bakstenen muurtjes gedekt met ezelsruggen. De POORT heeft een rondboogopening en twee eenvoudige traliehekvleugels. Op de nok van de poort een kruis en boven de boog het opschrift "+RAPELENBURG A D. MCMLIII".

Waardering

OMMURING met POORT en BRUG is van algemeen belang vanwege

- de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als uitdrukking van de wijze waarop de architectuur de leefwijze van de Clarissen weerspiegelt;

- de ensemblewaarde met betrekking tot de functionele en visuele relatie van de ommuring met het kloostergebouw en de kloosteraanleg, waarbij de ommuring essentieel deel uitmaakt van het kloostercomplex;

- de gaafheid van de ommuring, de poort en de brug.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531179. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1) Ommuring met poort en brug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1950
1953
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Ommuring met poort en brug

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bever, C.H. de ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur