Complexgegevens

Complexnummer
506836

Omschrijving

Inleiding

Wachtgebouw, twee dubbele dienstwoningen en vrijstaande woning van de Opzichter van Fortificatie, onderdelen van de Tapijnkazerne te Maastricht, 1917. Gebouwd in opdracht van het Ministerie van Oorlog, naar ontwerp van de Kapitein Eerstaanwezend Ingenieur van het Eerste Commandement Genie te Breda, in traditionele stijl. Gesitueerd in lineair verband langs de St.Hubertuslaan, aan weerszijden van de hoofdtoegang (geflankeerd door hekpijlers met het opschrift "Tapijnkazerne").

Het monument voor generaal Dibbets op de appèlplaats is reeds rijksbeschermd.

De overige gebouwen op het kazerneterrein zijn niet betrokken bij de bescherming.

Het wachtgebouw, de twee dubbele dienstwoningen en de vrijstaande opzichterswoning van het Tapijnkazerne-complex zijn van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. Vanwege de functie van kazernement hadden de gebouwen in de periode 1850-194 een innovatieve waarde voor Limburg.

De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door het bijzondere belang van het ontwerp voor het oeuvre van het Wapen der Genie en de esthetische kwaliteit.

Deze vier gebouwen van de Tapijnkazerne zijn uit oogpunt van ensemblewaarden van belang als essentiële onderdelen van het Maastrichtse singelgebied en villapark, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorich en stedebouwkundig van nationaal belang is, wegens de situering die gerelateerd is met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, vanwege de zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en vanwege de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met singels, Jeker, villapark en vestingwerken.

De vier militaire verblijfsgebouwen zijn van belang vanwege hun grote tot redelijke architectonische gaafheid, ook in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Bovendien beschikken zij over een grote typologische en functionele zeldzaamheid.