Complexgegevens

Complexnummer
507149

Omschrijving

Inleiding

In 1922 te Klimmen naar een ontwerp van de afdeling Openbare Werken Gemeente Heerlen gebouwd WATERSTATION met drie POMPGEBOUWEN en in 1929 gebouwde DIENSTWONING voor de machinist.

Het complex is op een langwerpig perceel in een geaccidenteerd terrein gesitueerd in het buitengebied van de gemeente Voerendaal. Op de linkerhoek van het perceel bevindt zich het waterstation met hierachter een pompgebouwtje. Op het middengedeelte bevindt zich een tweede pompgebouwtje en de dienstwoning en de bijgebouwde berging. Op de rechterhoek van het perceel is het derde pompgebouwtje gesitueerd.

Omschrijving

Het souterrain van het waterstation is uitgevoerd in beton en voorzien van een cementering. De optrek in Kunradersteen. De drie pompgebouwen bezitten een plint uitgevoerd in beton en een optrek in Kunradersteen. De dienstwoning heeft een plint uitgevoerd is Kunradersteen en een optrek in baksteen. De bouwstijl van de gebouwen is traditioneel.

Waardering

Het complex met waterstation, pompgebouwtjes en dienstwoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het waterstation en de pompgebouwtjes zijn van architectuurhistorische waarde wegens de toepassing van Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent het complex aan de situering in een geaccidenteerd terrein in het buitengebied van de gemeente Voerendaal. Het gehele complex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van de diverse objecten, en de typologische en functionele zeldzaamheid.