Complexgegevens

Complexnummer
507358

Omschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij (woonhuis en schuur) en een daarnaast staande bijschuur. Het geheel is in 1901 gebouwd naar ontwerp van de Meppeler architect H. Witzand in een eclectische stijl. In het portaal van het woonhuis zit een gevelsteen met opschrift: De eerste steen is gelegd door Jan Pouwels Brouwer en Annigje Pol. Den 27 maart 1901.

De boerderij heeft een representatieve voorzijde met een rijk vormgegeven woonhuis en een royaal aangelegde tuin (die evenwel geen aparte bescher ming behoeft) met een sterk open karakter bij het frontaanzicht en een hoogopgaande boombeplanting aan de zijkanten (met name langs de oprij laan). De boerderij is inmiddels als woonhuis in gebruik.

Motivering

Het boerderijcomplex Haakswold 29 is van cultuurhistorisch belang als exponent van de rijke boerderijbouw in Haakswold, een voor Drenthe zeer opvallende ontwikkeling. Van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp en de vormgeving van de gebouwen en van stedebouwkundig belang vanwege de samenhang tussen de onderdelen van het complex en het erf alsme de vanwege de relatie ten opzichte van het waardevolle gezicht Haakswold.