Complexgegevens

Complexnummer
508034

Omschrijving

Inleiding

De grondslag voor de ontwikkeling van het complex van de boerderij Spoorzicht was de aankoop van de grond door de toenmalige eigenaar C. J. Verheul in 1737. Waarschijnlijk is vrij kort na deze datum de boerderij en het aangrenzende bedrijfsgebouw opgetrokken. Oorspronkelijk was het complex groter. Ook thans staat aan de zuidzijde van de deel nog het restant van een bakstenen schuur, die echter tijdens de Tweede Wereldoorlog een stuk is verlaagd en van een improvisorische kap is voorzien. Deze schuur is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het voorhuis van de boerderij brandde in 1870 af. Bij de herbouw in dit jaar kreeg het complex zijn huidige naam Spoorzicht gezien de situering naast het spoor.

Omschrijving

Kern van complex van boerderij Spoorzicht bestaande uit een dwarshuisboerderij en aangrenzend gelegen bedrijfsgebouw.

Indeling van het complex en van de ruimten van de complexonderdelen geven een beeld van de woon- en bedrijfscultuur die in die tijd in dit gebied gebruikelijk was. In het tussen de deel en het voorhuis gesitueerde achterhuis is de molensteen van de karnmolen bewaard gebleven, die via een balk met de oostelijke ruimte in het bedrijfsgebouw was verbonden. De maatvoering van deze ruimte, die ook aan de buitenzijde van het bedrijfsgebouw zich laat aflezen, was gebaseerd op de rondgang van het ros.

In het achterhuis is voorts de inrichting van de keuken met schouw en waterfornuis en waterput bewaard gebleven.

In 1870 brandde het voorhuis af. In hetzelfde jaar werd het huidige voorhuis opgetrokken, waarin ook in dit gedeelte de gaaf bewaarde indeling en deels aankleding de herinnering aan de toenmalige woon- en bedrijfscultuur levend houdt. Het relatief luxueuze rondboogvenster op de verdieping aan de spoorzijde is waarschijnlijk aangebracht om uitdrukking te geven aan deze toendertijd exclusieve situering.

Opmerkelijk is de historiserende indeling van het voorhuis in 17de-eeuwse trant en het toendertijd moderne en thans zeldzaam geworden `Philibert-spant' in de kap.

Waardering

Het complex van de boerderij Spoorzicht is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege:

-de ouderdom

-de bijzondere samenhang van exterieur en interieur(onderdelen)

-het belang als uitdrukking van woon- en bedrijfscultuur van een Zuid-Hollandse boerderij uit de tweede kwart van de 18de eeuw en uit omstreeks 1870.