Complexgegevens

Complexnummer
508275

Omschrijving

Inleiding

Door J.L. Meester en J. Scheepens ontworpen Rooms-Katholiek kerkelijk complex, bestaande uit de centraal in het dorp Langeraar aan een ruim voorplein gelegen gelegen St. Adrianuskerk, gebouwd in 1901, en bijbehorende sacristie en pastorie, daterend van kort na 1902.

Omschrijving

Drieschepige in baksteen uitgevoerde basilicale kruiskerk in vroeg-gotische trant onder een samenstel van leien daken met natuurstenen details in de portalen, versneden steunberen, onderdorpels en beeldhouwwerk. Neo-gotisch interieur grotendeels in schoon metselwerk, de kruising, koor en nevenkoren zijn voorzien van neo-gotische polychromie. In het noordoosten zijn tegen het koor, op de fundamenten van de vroegere kerk, de sacristie in neo-gotische stijl en de pastorie in overgangsarchitectuur gebouwd.

Waardering

Kerkelijk complex, ontworpen door J.L. Meester en J. Scheepens, bestaande uit St. Adrianuskerk, bijbehorende sacristie en pastorie met oorspronkelijk interieur en bijbehorende interieuronderdelen van algeme en belang vanwege de architectuur-, kunst- en cultuurhistorische waarde. Belangrijk werk uit het oeuvre van J.L. Meester en J. Scheepens, leerlingen van Cuypers. Tevens van belang vanwege de markante silhouetwaarde van de driebeukige kerk met hoge kerktoren en verhoogde kruising met vieringstoren temidden van de lage omringende bebouwing en vanwege de ensemblewaarde van kerk, sacristie en pastorie. Verder van belang vanwege de herinneringswaarde van het complex aan de van oorsprong voor Langeraar grote R.K. enclave.