Complexgegevens

Complexnummer
508532

Omschrijving

Inleiding

Op een rechthoekig terrein ten noorden van de Nieuwendammerdijk en aan de noordzijde grenzend aan de Grote Die in 1888-1889 tot stand gekomen kerkelijk complex van de St. Augustinusparochie te Nieuwendam. Het complex bestaat uit een pseudo-basilicale KRUISKERK met naastgelegen en deels aangebouwde PASTORIE (W) met aan straat- en oostzijde eenHEKWERK, het geheel naar ontwerp van A. Tepe. Op 5 februari 1888 vond de aanbesteding plaats. Aannemers waren B.J. Wichers en J. Etmans. De eerste steen werd gelegd op 19 juli 1888 door deken Kapelhof. Op 1 juli 1889 werd de kerk geconsacreerd.

Omschrijving

De door eenvoudige voetinghekken van de weg afgescheiden kerk en pastorie zijn aan de westzijde met elkaar verbonden. De kerk met centrale fronttoren heeft een op het noorden gericht koor. De kerk is opgetrokken in baksteen, met in oranje en zwart geglazuurde steen gemetselde spitsbogen en met leien gedekte kappen. De symmetrisch opgezette pastorie heeft een T-vormige plattegrond met drie van spitsboognissen voorziene trapgevels.

Waardering

Laat-19de-eeuws complex van neo-gotische pseudo-basilicale kruiskerk met bijbehorend interieur en aangebouwde pastorie van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de situationele waarde als sterk bepalend beeld in het dorpssilhouet.