Complexgegevens

Complexnummer
511334

Omschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex genaamd "Westerhem", bestaande uit 2 onderdelen: vrijstaand WOONHUIS met achterliggende STOLPSCHUUR, gebouwd in 1877 in opdracht van de veehouder en toenmalige burgemeester H. Scheringa. De boerderij staat op een ruim, merendeels van gras voorzien, ERF aan de westzijde van de Middenweg waarvan het door een sloot wordt gescheiden; aan de zijdzijde een oprijlaan.

Complex-omschrijving

Het symmetrische woonhuis, hoofdgebouw van het complex, is midden op het erf gesitueerd en bevat één bouwlaag met gepleisterde decoraties onder dwarspannen schilddak, De NW op het achtererf gesitueerde stolpschuur is opgetrokken met één bouwlaag onder hoog pannen stolpdak. Beide gebouwen zijn in baksteen opgetrokken en voorzien van houten schuifvensters.

Waardering

Boerderijcomplex Westerhem - uit 1877 daterend en in deels streek-eigen, deels in eclectische trant uitgevoerd, van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de late 19de eeuw waarbij de combinatie van vrijstaand woonhuis en vrijstaande stoplschuur een typologische bijzonderheid vormt. Het complex heeft tevens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de 19de-eeuwse bebouwing aan weerszijden van de Middenweg.