Complexgegevens

Complexnummer
511338

Omschrijving

Inleiding

O.L.V. van Lourdes-complex bestaande uit twee onderdelen: voormalig KLOOSTER met voormalige SCHOOL, gesitueerd aan de westzijde van de Jisperweg, hiervan door een sloot gescheiden en hierover bereikbaar via een vaste BRUG. Het klooster en aangebouwde school werden in 1910 als architectonische eenheid opgetrokken met elementen van Jugendstil en rationalisme (overgangsarchitectuur).

Complex-omschrijving

Het teruggerooide, L-vormige, hoofdgebouw bevat twee gepleisterde bouwlagen onder samenstel van pannen zadel- en schilddaken, waarbij het voormalige kloostergedeelte haaks op de weg aan de zuidzijde is gesitueerd, met afgeschuinde zijden bij de hoek en bekroond door een dakruiter, en het 26 venster-assen brede schoolgedeelte evenwijdig aan de weg is gelegen met in- en uitspringende volumes. De gewapend betonnen toegangsbrug bevat in het midden een tongewelfde overkluizing en ligt recht tegenover de a-symmetrisch in de linker risaliet gesitueerde schoolingang.

Waardering

Het uit 1910 daterende O.L.V. Lourdes-complex, met voormalig klooster, school en brug, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse, religieuze architectuur op het platteland. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de prominente situering in het dorpsbeeld naast de Jan de Doperkerk.