Complexgegevens

Complexnummer
511351

Omschrijving

Inleiding

Uit vijf onderdelen bestaand complex van voormalig POLDERHUIS, met DIENSTWONING en SCHUUR, gesitueerd aan de voet van de Noorddijk (Beemsterzijde). De aaneengebouwde objecten werden vermoedelijk gebouwd rond 1850. De schuur is mogelijk ouder. Het polderhuis wordt vanaf de dijk bereikt via een gietijzeren STEEKTRAP. De voortuinen van polderhuis en dienstwoning worden door een ijzeren SPIJLENHEK van de openbare weg gescheiden.

Complex-omschrijving

Het gefaseerd tot stand gekomen polderhuis-complex omvat het witgepleisterde, twee bouwlagen onder schilddak tellende polderhuis, de aangrenzende, in oorsprong vermoedelijk dubbele dienstwoning met één bouwlaag onder langgerekt zadeldak en de haaks hierop staande houten schuur met één bouwlaag onder zadeldak. Polderhuis en dienstwoning liggen teruggerooid achter een voortuin die door middel van een sierlijk ijzeren tuinhek van de weg wordt gescheiden. De sierlijk uitgevoerde ijzeren steektrap naar het Polderhuis bevat twee bordessen en elf treden en is deels in de Noorddijk ingebouwd.

NB De aanbouw aan de noordzijde van de schuur valt buiten de bescherming.

Waardering

Het midden 19de-eeuwse polderhuiscomplex met bijbehorende onderdelen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van objecten gebouwd in het kader van de waterstaat van de Beemsterpolder. Het polderhuis heeft daarbij ensemblewaarde vanwege de prominente situering aan de voet van de Noorddijk en de aangrenzende onderdelen.