Complexgegevens

Complexnummer
512121

Omschrijving

Inleiding

Aan de Lekdijk, Hoek van Alterenlaan gelegen watersstaatkundig complex, is opgetrokken in 1903 / 1904 in opdracht van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Het polderhuis is ontworpen door architect J.F. Klinkhamer in de Hollandse neorenaissancestijl. Op dezelfde plaats stond een dijkhuis uit 1675, waarvan het achterhuis in gewijzigde vorm vermoedelijk een restant is. Oorspronkelijk bevond zich in het rechterdeel van het pand de dienstwoning. In het midden ligt op de verdieping de kamer van de dijkgraaf; links, eveneens op de verdieping, bevindt zich de vergaderzaal. Het dijkmagazijn bevindt zich rechts van het polderhuis en diende als opslag van materialen. Het complex diende als waakhuis nummer 4 binnen dit gebied als bijeenkomstplaats in tijden van hoog water.

Omschrijving

Aan de Lekdijk oost / hoek S.L. van Alterenlaan gelegen waterstaatkundig complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. polderhuis 2. dijkmagazijn

Ten noordwesten van de Lekdijk is het polderhuis lager gelegen ten opzichte van de dijk. De voorgevel is op de dijk en de rivier de Lek georiënteerd. Ten noorden ervan bevindt zich het dijkmagazijn. Voor het polderhuis ligt een formeel aangelegde tuin, bestaande uit twee gazons, omgeven door sierbuxus en het pad naar de hoofdentree, geflankeerd door hagen.

Waardering

Het waterstaatkundig complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en vrij gaaf voorbeeld van een polderhuis in Hollandse neorenaissancestijl uit omstreeks 1900 met bijbehorend dijkmagazijn. Bovendien is het van belang als uiting van de bestuurlijke geschiedenis van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams en IJsseldam en als uiting van de geschiedenis van de waterbeheersing. Tevens heeft het complex ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Lekdijk.