Complexgegevens

Complexnummer
512340

Omschrijving

Inleiding

Dit complex bestaat uit een DOKTERSWONING van het type "villa" en een KOETSHUIS. Het complex is gebouwd in opdracht van Tj. Wassenaar, arts te St. Jacobiparochie. Het complex is in 1914-1915 als één geheel ontworpen in Overgangsstijl door architect G.J. Veenstra uit Leeuwarden; aannemers waren F. van de Velde en T.J. Kolk.

Dokterswoning en koetshuis staan op een ruim, rechthoekig perceel in het centrum van het dorp, aan de zuidzijde van de hoofdweg (de verbindingsweg tussen de dorpen St. Jacobiparochie en St. Annaparochie). De woning ligt teruggerooid ten opzichte van de weg, ten zuiden van een ruime voortuin en is naar het noorden gericht. In de vrij diepe achtertuin staat een imposante kastanjeboom. Rechts van het woonhuis ligt een ruime oprit naar het koetshuis, dat in de zuidwest hoek van het perceel is gelegen. Het koetshuis is naar het noorden gericht; de westgevel grenst aan het naburige perceel.

Waardering

Het complex bestaande uit DOKTERSWONING en KOETSHUIS is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van een cultuurhistorische ontwikkeling;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het gehele ontwerp;

- vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de in grote mate aanwezige architectonische gaafheid van de samengestelde onderdelen;

- vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en de status van de opdrachtgever;

- voor het aanzien van het dorp;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.