Complexgegevens

Complexnummer
512660

Omschrijving

Inleiding

Complex van twee houten WONINGBLOKKEN, gebouwd rond 1865 en gesitueerd aan de zuidelijke voet van de terp waarop de Kerkbuurt staat.

De woningen stonden oorspronkelijk vanwege regelmatig terugkerende overstromingen op circa 1.50 meter hoge houten palen. Rond 1900 werden de palen vervangen door een gemetselde onderbouw.

Omschrijving

De twee woningblokken bevatten elk drie woningen. De blokken staan dicht naast elkaar met evenwijdige nokrichting, en verspringen iets ten opzichte van elkaar. De volumes hebben in baksteen uitgevoerde onderbouwen en houten bovenbouwen afgesloten met zadeldaken. Ondanks diverse wijzigingen in de detaillering, zoals de uitgebreide dakkapellen aan de zuidzijde, is het typische afsluitende karakter van deze randbebouwing in hoge mate herkenbaar gebleven.

Waardering

Het complex van twee woningblokken is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van voor de streek karakteristieke houten woningbouw uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

De beide markant gesitueerde woningblokken hebben situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging als randbebouwing bij de zuidelijke toegang tot de Kerkbuurt.