Complexgegevens

Complexnummer
513321

Omschrijving

Inleiding

Voormalig GEREFORMDEERD OF BURGERWEESHUIS gelegen aan de noordzijde van de Olieslagerslaan waar het complex in de jaren 1907-1908 naar ontwerp van J.A.G. van der Steur werd gebouwd in de stijl van de neo-Hollandse Renaissance. Het werk van Van der Steur werd gebouwd in de stijl van de neo-Hollandse Renaissance. Het werk van Van der Steur werd uitgevoerd als winnend ontwerp van een prijsvraag uit 1906 waarvan de jury bestond uit H. Evers, C. Muysken en C.B. Posthumus Meyes. Het weeshuis raakte in 1988 buiten gebruik waarna het werd verbouwd tot appartementencomplex onder de nummers Coen Cuserhof 25-47. Bij de verbouwing werden enkele vensters vergroot tot deuren. Onder de bescherming vallen het oorspronkelijke weeshuis en de dienstwoning.

Omschrijving

Het oorspronkelijke weeshuis bestaat uit vijf aaneengebouwde volumes die in een U-vorm op de Olieslagerslaan en daarmee op het zuiden zijn gericht. Aan deze zijde bevinden zich alle woonvertrekken en daarmee de grote vensters. Afgezien van de kopse zijden bevatten alle muren aan de buitenzijde van de U slechts kleine vensters ter verlichting van de circulatieruimten. Tegen de oostzijde van het oostelijk bouwvolume staat de voormalige dienstwoning die ten opzichte van de rooilijn aan de Olieslagerslaan naar voren springt.

Waardering

Het gaaf bewaarde voormalige weeshuiscomplex ia van algemeen belang vanuit cultuurhistorische en architectuurhistorisch oogpunt vanwege de verschijning als grote maatschappelijke voorziening uit de vroege 20ste eeuw en vanwege de bijzondere architectonische vormgeving en detaillering. Het complex is voorts van belang als onderdeel binnen het oeuvre van J.A.G. van der Steur.