Complexgegevens

Complexnummer
514655

Omschrijving

Inleiding complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS Roverestein is rond 1885 gesticht door de Biltse burgemeester de heer N.L.B. Eyck tot Zuylenstein. De architect van het landhuis en koetshuis is niet bekend. Rond hetzelfde jaar werd L.A. Springer gevraagd een ontwerp te maken voor een tuin. Het is daarmee één van de vroegst uitgevoerde ontwerpen van deze tuinarchitect. In 1881-1883 had Springer al een reorganisatie doorgevoerd in het naastgelegen Eykenstein (gemeente Maartensdijk).

In 1919 werd Springer nogmaals gevraagd om enige wijzigingen in het park van Roverestein door te voeren. Een plan hiervan is niet bekend.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de buitenplaats in handen van de Staat der Nederlanden, die in het landhuis een internaat huisvestte. In 1991 kwam het landhuis weer in particuliere handen en werd het huis weer voor bewoning geschikt gemaakt. De restauratie van het landhuis begon in 1992 en is in 1993 afgerond. Er bestaan plannen voor restauratie van het park op basis van de ontwerptekening van Springer.

Omschrijving complex

De historische buitenplaats Roverestein, tussen 1885 en 1890 gebouwd en aangelegd omvat het Frans neorenaissance landhuis, een in eclectische stijl uitgevoerd koetshuis en het door L.A. Springer ontworpen park in gemengde stijl.

Het park van Springer valt binnen deze begrenzing en omvat een geometrisch aangelegde tuin ten westen van het landhuis en een landschappelijk deel ten noorden, oosten en zuiden van het huis.

Onder het complex vallen de volgende complexonderdelen:

1. landhuis

2. koetshuis

3. park

Waardering complex

De historische buitenplaats Rovérestein is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bewonings- en ontstaangeschiedenis, alsmede vanwege de (tuin)architectuurhistorische waarde vanwege de nagenoeg ongeschonden situatie wat betreft de bebouwing in de vorm van een eind negentiende eeuws hoofdgebouw en koetshuis en de parkaanleg in gemengde tuinstijl, ontworpen door L.A. Spinger. Tevens vanwege de ensemblewaarde in relatie met het naast gelegen Eykenstein (gemeente Maartensdijk).