Complexgegevens

Complexnummer
514916

Omschrijving

Inleiding

TABAKSBOERDERIJCOMPLEX, in de huidige vorm waarschijnlijk daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw, bestaande uit de volgende onderdelen: 1. KRUKHUISBOERDERIJ 2. TABAKSSCHUUR 3. WATERPUT De tot het krukhuistype behorende boerderij, die waarschijnlijk een oudere kern bezit, functioneerde oorspronkelijk als tabaksboerderij. Het merkwaardig hoge bijgebouwtje rechts van het achterhuis werd oorspronkelijk gebruikt om de tabak te drogen. Huissen was van de late 17de eeuw tot het einde van de 19de eeuw een belangrijk centrum van tabaksindustrie in de Betuwe en bezat zelfs tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een tabakswaag aan de Markt. Het complex vormt een van de weinige boerderijcomplexen in de gemeente die nog zichtbaar herinneren aan de tabaksteelt. Op het erf bevindt zich, aan de zijde van de rechter zijgevel (westgevel), een gemetselde en gedeeltelijk gepleisterde en wit gesausde waterput. Aan de Huismanstraat nr.27, ten noord-westen van het complex, bevindt zich een eveneens monumentaal boerderijcomplex waarvan de boerderij (rijksmonument) nog uit de 17de eeuw dateert. Dit complex geeft samen met het complex aan de Gochsestraat met de omringende akkers een goed beeld van de oorspronkelijke agrarische bebouwing in Huissen. Het complex is gelegen aan de noordzijde van de oost-west lopende Gochsestraat tussen de kernen Huissen en Huissen-Zand.

Waardering TABAKSBOERDERIJCOMPLEX, in de huidige vorm waarschijnlijk daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw, bestaande uit een KRUKHUISBOERDERIJ, een TABAKSSCHUUR en een WATERPUT.

- Van architectuurhistorische waarde als een vrij gaaf bewaard voorbeeld van een in de huidige verschijningsvorm waarschijnlijk grotendeels uit de tweede helft van de negentiende eeuw daterende boerderij van het krukhuistype met een aangebouwde tabaksdroogschuur. De gebouwen bezitten waarschijnlijk een oudere kern. Het complex valt op door de karakteristieke detaillering en het materiaalgebruik zoals het rietgedekte dak van de boerderij. Daarnaast bezit het complex nog meerdere oorspronkelijke interieuronderdelen.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid, nu deels verstedelijkt landelijk gebied, waarbinnen het complex door de ligging op een nog onbebouwd enigszins landelijk aandoend terrein een beeldbepalend element vormt tussen de kernen Huissen en Huissen-Zand en in samenhang met het achterliggende monumentale boerderijcomplex aan de Huismanstraat 27 een zekere ensemblewaarde heeft.

- Van cultuurhistorische waarde als een voor Nederland in het algemeen en de Over-Betuwe in het bijzonder zeldzaam voorbeeld van een tabaksboerderijcomplex. Als zodanig is er sprake van een typologisch belang. De verbouw van tabak vormde vanaf de late 17de eeuw tot en met 19de eeuw een van de belangrijkste economische activiteiten in de Over-Betuwe in het algemeen en in Huissen in het bijzonder.