Complexgegevens

Complexnummer
515031

Omschrijving

Inleiding

Het complex van het academisch ziekenhuis bestaat uit het ZIEKENHUIS uit 1870 van architect H.F.G.N. Camp; een ZIEKENPAVILJOEN uit 1876; het Boerhaave-LABORATORIUM voor onderwijs in de Pathalogische Anatomie, de Histologie, de Hygiëne en de Operatieve Chirurgie van architect J. van Lokhorst uit 1885; en het KETELHUIS uit 1897.

Omschrijving

Het ziekenhuis en laboratorium zijn beeldbepalend gelegen aan de Morssingel, op één van de voormalige bastions van de vesting Leiden, in het beschermd stadsgezicht. Het ziekenpaviljoen staat zuidelijk van het ziekenhuis naast de Morspoort.

Het laboratorium staat aan de oostkant van het ziekenhuis, met een zijgevel aan de Steenstraat en de voorgevel aan het noordelijk gelegen parkje langs het complex.

Het ketelhuis staat tussen het ziekenhuis en laboratorium. Het is inwendig verbonden met het ziekenhuis door middel van een tunnel die uitkomt in de oostvleugel. Aan de buitenkant staat het ketelhuis los van het hoofdgebouw. De oostelijke eindgevel sluit aan op het transformatorhuis dat tegen het Boerhaave- laboratorium is gebouwd.

Waardering

Het academisch ziekenhuiscomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als één van de weinige overgebleven vroege academische ziekenhuizen in Nederland en als zodanig een expressie van de ontwikkelingen in het medisch onderwijs aan het eind van de negentiende eeuw.

Het complex is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de bouwstijl van de Neo-Franse Renaissance van het ziekenhuis en van de Neo- Hollandse Renaissance van het laboratorium. Zeker aangezien beide gebouwen kenmerkend zijn binnen het oeuvre van de respectievelijke architecten.

Stedebouwkundig gezien is het complex van belang dankzij het samenhangende geheel dat de vier complexonderdelen vormen, zowel functioneel als visueel.

Bovendien zijn de gebouwen beeldbepalend gesitueerd op één van de voormalige bolwerken van de vesting Leiden.

De verschillende onderdelen van het complex zijn relatief gaaf.

Als academisch ziekenhuis uit de negentiende eeuw is het ziekenhuis zeldzaam.