Complexgegevens

Complexnummer
515857

Omschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een SCHUTSLUIS en SLUISWACHTERSWONING met aangebouwde SCHUUR. De sluis is volgens een gevelsteen in 1907 aangelegd in opdracht van de stad Groningen, waarschijnlijk ter vervanging van een oudere. Volgens de topografische kaart van Hoogezand-Sappemeer, lag er in 1899 ook al een schutsluis. De sluiswachterswoning bij de sluis is ook ouder. Ze is waarschijnlijk omstreeks 1885 gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele trant met Eclectische elementen.

Sinds het begin van de jaren negentig van deze eeuw, is de sluis automatisch gemaakt, waarbij de sluisdeuren zijn vervangen door nieuwe en de sluiswachterswoning aan een particulier is verkocht. De sluis functioneert nu alleen nog als waterdoorlaat. De voetgangersbrug bij de sluis is vernieuwd overeenkomstig het oorpronkelijke model en valt derhalve buiten de bescherming.

Het complex is opvallend gelegen in en aan het Kielsterdiep vlakbij de ophaalbrug over de wijk richting Nieuwe Compagnie. Het geheel ligt binnen het lint van Kiel-Windeweer, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht.

Waardering

Complex bestaande uit een schutsluis en sluiswachterswoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorisch en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een sluiscomplex met sluis uit 1907 en woning uit omstreeks 1885

- vanwege de historische waarde van het complex ter herinnering aan de verveningen onder leiding van de stad Groningen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van samenstellende onderdelen

- vanwege het belang van het complex voor de visuele gaafheid van het lint

- vanwege de markante ligging in en aan het Kielsterdiep, binnen een gebied dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht