Complexgegevens

Complexnummer
516006

Omschrijving

Inleiding

COMPLEX "Heerenweg 140" bestaat uit een ARBEIDERSWONING (1) uit omstreeks 1882 met een bijbehorende KOEIENSTAL(2) uit 1917. De voor enkele koeien bestemde stal werd gebouwd in opdracht van Willem Schavemaker en verving een houten voorganger.

Omschrijving

Het complex Heereweg 140 bestaat uit twee onderdelen: een aan de noordoostzijde van de Heereweg gelegen arbeiderswoning en een kleine koeienstal links op het achtererf. Beide panden zijn gebouwd op een rechthoekige plattegrond en opgetrokken in rode baksteen. De woning heeft een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn evenwijdig aan de weg ligt. De veestal is voorzien van een mansardedak met de nok haaks op de weg. Op het rechterdakschild van het mansardedak liggen gesmoorde Hollandse pannen, op het linker rode Hollandse pannen.

Waardering

Het complex "Heereweg 140" bestaande uit een arbeiderswoning met bijbehorende koeienstal is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven keuterboerderij uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het complex heeft tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Heereweg.